
3.1 ÇOCUKLUK YILLARI

Hz. Muhammed (sav) elinde ağır yükü olan yaşlı bir amca görse sizce ne yapardı?
Dedesi Abdulmuttalip torununun doğumundan duyduğu sevinci Mekke halkı ile paylaşmak için doğumun yedinci gününde büyük bir ziyafet verdi. Bu ziyafetin sonunda torununa "çok övülen, beğenilen, herkesin sevgi ve saygısını kazanan kimse, güzel huyları olan kişi" anlamına gelen Muhammed adını koydu.
Peygamberimiz sağlıklı büyümesi için Mekke dışında yaşayan Halime adlı bir süt anneye verildi. Halime'nin ailesi çok yoksuldu. Ayrıca bu dönemde kuraklıktan dolayı ürün azalmış, hayvanlar süt vermez olmuştu. Ancak emzirmek için yanına aldığı küçük Muhammed'in evine gelmesiyle evinde büyük bir bolluk görüldü. Daha önce çok az süt veren hayvanların sütü çoğaldı, bahçesindeki ürünlerde bolluk oldu. Bu yüce Allah'ın o aileye bir yardımıydı. Peygamberimiz 4 yaşını bitirene kadar süt annesi Halime'nin yanında kaldı. Beş yaşına girdiğinde, Mekke'ye getirilerek öz annesine teslim edildi. Küçük Muhammed uyumlu bir çocuktu. Bu yüzden oyun oynadığı arkadaşları onu çok severlerdi. Çünkü, arkadaşlarıyla iyi geçinir, kimseyi kırmazdı. Bundan dolayı arkadaşları onunla oyun oynama konusunda çok istekliydiler.
Altı yaşında iken annesiyle birlikte Medine'ye gittiler.
Medine'de dayılarının yanında misafir kaldılar.
Annesiyle babasının mezarını ziyaret ettiler.
Medine'deki işlerini bitirip annesi Amine,
yardımcıları Ümmü Eymen ile birlikte Mekke'ye
dönüş için yola çıktılar. Amine yolda hastalandı.
Ölümünün yaklaştığını anlayınca yardımcıları
Ümmü Eymen'in küçük Muhammed'i dedesi
Abdulmuttalip’e götürüp teslim etmesini istedi.
Daha sonra da vefat etti.

Annesinin ölümünden sonra sekiz yaşına kadar dedesinin yanında kaldı. Dedesi bu zaman içinde torununu yanından ayırmadı Yaşlı dede ölümünün yaklaştığını anlayınca onu amcası Ebu Talip'e emanet etti. Ebu Talip, Mekke'de sevilen biriydi. Kendisine emanet edilen yeğeni Muhammed'i kendi çocuklarından ayırmadı.